Jeg blev spurgt om ikke jeg ville undervise i 3D & 3D print på Nyborg Campus 10 klasse – udfordringen var lidt at de kun har een printer og at der var 30 elever. Ud over det havde vi kun et par computere til rådighed da alle eleverne er udstyret med en ipad. Tidligere på året havde jeg lavet en kort introduktion til Tinkercad med Visual Arts eleverne på gymnasiet og der endte vi med at scanne en masse modeller og hive dem ind i en unity app jeg havde lavet til formålet – der skiftede de så shadere og texturer på objekterne og lavede højtopløslige billeder til print af dem – vi nåede ikke at printe.
Det nåede vi så i det her andet forløb men vi røg igen ind i en flaskehals og jeg skulle finde på andre måder at forlænge undervisningen på, at arbejde med form i et andet medie end print ved siden af.
Jeg satte eleverne til at bygge et drømmeslot i pap med en masse detaljer – bagefter fik de til opgave at bygge slottet i 3D og efter det skulle de enten lave et brætspil, et computerspil hvor 3D modellen indgik – men de skulle alle printe det.
På clubhouse hvor jeg arbejder har vi flere forskellige slags printere og elever, ansatte og venner af huset har tit deres printere stående så vi har hele tiden en park vi kan printe på.
Selv har jeg lige indkøbt en delta printer – de fås meget billigt og er nemme og hurtige at arbejde med – udfordringen er at den måske kan være lidt svær at indstille men alt er jo svært til man får det lært.
Jeg startede med at købe en samlet til 2000 kr – der var ikke noget display og heller ikke nogen sd kort læser så den skal have en computer sat til. Meningen er at den skal sættes til en rasperbby pi med OktoPrint installeret således at jeg kan sætte den til at printe og så holde lidt øje med det imens jeg er på job.
Jeg har fundet delta printere helt ned til 1200 eks moms – det er så billigt at jeg bliver nødt til at prøve det som klassesæt. Men Men Men – det er ikke nok bare at have 3Dprintere til alle elever – det svarer jo til at de fik lov at bruge kopimaskinen – der skal være en historie printeren kan indgå i – en opgave der skal løses.
I MakerSpace i Computer Clubhhouse har vi altid et sæt skydelærere liggende – de er fantastiske til at få den virkelige verden ind i sin 3D opgave.
Opgaven kunne så f.eks være at måle sin telefon op og designe et cover med en nyttig funktion der kan bibringe værdi til en brugergruppe / et marked.
Eksempel. et cover med en klemme der kunne foldes ud således at den kunne sættes på brugerens skærm og virke som air display ( en mac ting ) eller et cover der kan knækkes så telefonen kan stå op på ens natbord – det kan også være at brugeren har diabetes og har behov for at have sine insulin-sticks et handy sted – nu er der jo flere firmaer der er gået igang med at lave diabetes gadgets til smartphones.
Ideeen skal skitseres på papir og derefter rentegnes som en projektionstegning med mål på ternet papir.
Nu kan eleven så nemt overføre sit design til Tinkercad eller fusion360 og arbejde videre med detaljerne her.
Mellemstadiet inden ideen printes kan så være at bruge sin tegning/3d model til at få feedback fra brugergruppen.
Hvis det er et meget omfattende projekt kan man evt. bygge det i pap model først så man har et forhold til størrelse og form – men et telefoncover tager ikke SÅ lang tid at printe.
Hvis der skal være bevægelige dele er det en god ide at bygge dem enkeltvis i f.eks pap og teste deres funktionalitet før man printer.