Arduino i fysikundervisningen

Jeg er på vej til Nyborg nu – jeg sidder i toget.
Idag skal jeg undervise 10 klasse på Nyborg Campus i Arduino … i en fysiktime – jeg kunne ikke være mere lykkelig. Brugen af sensorer, microcontrollere og programmering skulle efter min mening have været en del af folkeskolen for længe siden – men nu er de på rette vej for i den nye skolereform for folkeskolen ER arduinoen nemlig skrevet ind som forslag til underviseren.
Jeg kan slet ikke få armene ned og da jeg hørte det skyndte jeg mig at tilbyde mig selv som hjælpelærer ved førstkomne fysiktime jeg fik chance for at byde ind på.

Jeg har planlagt alt muligt – jeg er en haj til arduino men ved intet om at undervise i fysik så det skal nok blive spændende.

Med mig har jeg en kasse med arduinoer, led lys, I/O indput som feks. knapper, irfarøde reflektorer og flipfloppere og en masse variable modstande som f.eks bend-sensorer og potentiometre.

Vi starter med blink eksemplet og prøver om vi kan lave et løbelys lige som i knight-rider serien … hmm gad vide om de overhovedet kender den reference.

For at start med arduino skal man downloade arduino softwaren på deres hjemmeside ARDUINO SOFTWARE og købe sig en arduino controller ( prøv at google arduino og se hvad der sker ). Når sowftwaren er installeret er det egentlig bare at komme igang – arduino har en masse spændende tutorials med tegninger online man kan gå igennem. Der er ikkelavet så meget på dansk men man kan finde en masse på engelsk, tysk og spansk derude så det er sådan jeg selv har lært det.

I fysik er det primært kredsløb med afbrydere jeg vil starte med – og så skal arduinoen fungere som en afbryder i kredsløbet man kan styre med kode. Kredsløbet kan feks være en led med en strømkilde. Næste trin er så at tilføje flere led-er så man kan tænde en hel række. og til sidst skal de bruge noget indput til at styre deres lys. input kan enten være en variabel modstand eller en knap alt efter hvor langt de når i deres kode.

Opdateret :

Jeg er nu vendt hjem fra første Arduino & Fysik time – det gik over alt forventning !!!! Eleverne var meget lærenemme og vi nåede næsten alt det jeg havde planlagt på et modul. Udfordringen var at jeg ikke havde nogen projektor og at eleverne sad i 2 forskellige lokaler jeg så skulle løbe imellem – men det gik og alle var glade