5 konkrete måder at kode i dagtilbud på!

Selvom man er lille, kan man sagtens kode! Og man kan sagtens få lov at skabe og være nysgerrig med teknologi!

Kodning med de 1-6-årige betyder ikke, at de skal kunne en masse svære programmer eller vide, hvad en algoritme er. Kodning med de små er, når man lægger små byggesten fra starten af, der gør, at børnene bliver parate til en dag at kunne omsætte data og forstå mere avanceret kode, og dermed også forstå, hvordan digitale teknologier virker, og hvordan man kan ændre på dem. Læs mere om, hvorfor børn skal lære at kode her.

Kodning med de små kan være en robotleg, hvor man skal prikke hinanden på skulderen for at rykke et skridt, dreje eller samle noget op, det kan være leg med små læringsrobotter, og det kan være leg på ipad i ScratchJr. Men det kan også være rigtig mange andre ting!

Og her i indlægget har vi samlet 5 sjove og garanteret anderledes måder at kode med små børn på! Og de kan også sagtens bruges derhjemme!🤗

#1 Kod med Duploklodser

DuploDyr Zoologisk have
Hent disse DuploDyr her, eller bestil hele vores hæfte til Jack og Ruddi bygger en zoo + historiehæfte her

Måske har du prøvet at kode med duploklodser – måske har du prøvet det uden at vide det! Kodning behøver nemlig ikke være noget nyt, fordi der er kodeprincipper i rigtig mange ting!

Bygger børnene efter en opskrift, er de allerede igang med et af kodningens grundprincipper; nemlig at kunne følge en opskrift!

Bygger I en krokodille med børnene, er det oplagt bagefter at spørge: Kan krokodillen også bygges med de blå klodser? Eller prøve at bygge den med de blå klodser; Kan man stadig se, at det er en krokodille?

Vi bruger duploklodser i stort set alt, vi laver! Klodserne er gode fordi de er genkendelige for børnene, de har mange farver, de kan bygges med (!), og der findes uendeligt mange muligheder, de kan kombineres på!

#2 Xylofonkodning

Vi fandt på xylofonkodning forleden morgen, mens vi legede med vores datter i legehjørnet! Der er masser af kodning i rytme og sang generelt, hvilket man kan finde. meget mere af i Jack og Ruddi bygger en zoo-opgavehæftet.

Men med disse to ark, kan I nemt komme i gang med xylofonkodning. Tonerne har hver en farve – det samme har klodserne. De skal passe sammen! Vi har brugt Mester Jakob som melodi.

På ark 2 skal man gentage koden/noderne. Brug evt. en hvid klods, når noget skal gentages i stedet for at lægge klodserne dobbelt.

Tænk også på, hvordan I kan skifte xylofonen ud med trommerne eller det lille keyboard!

For at downloade en gratis PDF, gå til shoppen her

#3 Kagekodning

Opgaverne til Kagekodning kan du få i Oldemors Opskriftsbog, sammen med mange flere opgaver om opskrifter. Der er også en opskrift på MonsterKirstens regnbuekager!

Kodning er som nævnt også at læse en opskrift. Først gør man dét, så gør man dét, så gør man dét… Rækkefølgen er vigtig og ingredienserne er vigtige!

Nogle gange kan man bytte rundt på rækkefølgen, andre gange kan man ikke. Det samme med ingredienserne. Nogle ingredienser er også vigtigere end andre.

Lagkagen er et sjovt eksempel, fordi du kan klippe delene ud til lagkagen (eller bruge duploklodser – det elsker vi!) og spørge: Hvilke dele kan undværes, hvis vi skal lave kagen? Er det stadig en kage, hvis vi ingen lagkagebunde har? Er en burger stadig en burger uden burgerbollerne? Måske ikke. Er det stadig en kage uden flødeskum? Eller en burger, hvis vi fjerner tomaten?

#4 Tilfældighedsmaskinen

Jeg bad Martin komme med en idé til en simpel kodeøvelse til børnene, som jeg kunne bruge indledende til dette indlæg. Jeg endte med at bruge DuploDyrene i stedet og bruge hans nye idé som selvstændig idé: Tilfældighedsmaskinen!

Den er sjov, fordi det er en leg, der sætter gang i børnenes lyst til at bygge og lege, samtidig med at de tæller, farvegenkender og sorterer. Alle sammen ting, der også er kodningsprincipper!

TIlfældighedsmaskinen - kodning med klodser
Tilfældighedsmaskinen kan du finde her

#5 Perlepladekodning

Hent de to sider her

Ligesom man kan kode i forskellige sprog, og ligesom man kan skifte blåbær ud med jordbær i en opskrift, så kan man også skifte duploklodserne ud med hama-perler! (eller centicubes!)

Vi elsker selv at lege med perler herhjemme, og denne idé startede med, at vi ønskede at lave vores egne opskrifter, som vi kunne printe ud og lægge vores gennemsigtige plade ovenpå. Jacks raket er her blevet lavet om til en perleraket.

En anden sjov ting med duploklodser, hama-perler og centicubes er, at de kan bruges til pixelgrafik (centicubes er bedst, fordi de er 1×1 cm). På den måde kan man fx designe sine egne computerspilsfigurer på en perleplade, i centicubes, med duploklodser og endda med korssting! Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser (og dog: Martin har forsøgt at bage pixelkager nogle gange… det er altså med blandet succes!)

Vi håber, I kan bruge legene til noget, og at I vil følge med her på siden og på vores instagram🤩